Onze geschiedenis
In oktober 2006 kwamen François Jadoul, Alain Rihoux en Luis Vandaele, na verschillende reizen naar Palestina en als jonge gepensioneerden die zich wilden inzetten, bijeen om hun solidariteit met de Palestijnen te betuigen. Diep geraakt door hun ervaringen en ontmoetingen op het terrein, werden de drie stichters zich ervan bewust dat onderwijs een van de gebieden is die het meest te lijden heeft onder het Israëlisch-Palestijnse conflict. Volgens een van hun contactpersonen aan de universiteit van Jenin, professor Samira Barghouti, waren vele jongeren gedwongen hun hoger onderwijs te onderbreken wegens financiële moeilijkheden, terwijl anderen helemaal geen gelegenheid hadden om het te volgen.
Op 20 december 2006 werd de VZW Hope-Espoir-Hoop officieel geboren. De keuze voor een drietalige naam is van meet af aan ingegeven door de wens om zoveel mogelijk mensen te bereiken, vooral in België. In de loop der jaren is de naam van de vereniging afgekort tot Hope, gezien het belang van het Engels als voertaal met de verschillende Palestijnse partners.
Sinds de oprichting hebben meer dan honderd studenten een door Hope gefinancierde studiebeurs gekregen voor de duur van hun universitaire studies, die variëren van 4 tot 5 jaar. In het eerste academiejaar 2007-2008 heeft Hope drie studenten van de Arabisch-Amerikaanse Universiteit in Jenin (AAUP) gesteund. In het jaar 2011-2012 werd Al Quds University onze op een na grootste partner. Het aantal beurzen dat toen werd gefinancierd was vierentwintig. Sinds 2015 heeft Hope ook verschillende studenten aan de Al Kamandjâti Music School in Ramallah gesteund, evenals de tweejarige opleiding van vrouwelijke gezondheidswerkers aan de Palestinian Medical Relief Society (PMRS) sinds 2017.
In de loop der jaren is het aantal door Hope gefinancierde studiebeurzen gestaag gegroeid en momenteel bedraagt het ongeveer 40, dankzij uw giften.
Ons logo
Hope's allereerste symbool was een handdruk om solidariteit uit te drukken. Sindsdien is de olijftak toegevoegd om ons werk in Palestina te symboliseren. De olijfboom maakt inderdaad deel uit van het Palestijnse landschap en bedekt de valleien en terrassen op de gehele Westelijke Jordaanoever. Het is een boom met meerdere betekenissen, waaronder vrede en verzoening. Het is een symbool van het Israëlisch-Palestijnse conflict en staat daarom ook voor onze hoop op harmonie tussen de volkeren.
Ons team
JOTTRAND Gabrielle
Secretariaat cel
DE PLAEN Etienne
Projectbewakingseenheid
GODFRIN Colette
Communicatie cel
RABAU Muriel
Secretariaat cel
DEKKERS Daniel
Projectbewakingseenheid
JELLOULI Imane
Communicatie cel
MATIN Palestina
Projectbewakingseenheid